Sastojci
200g testenne, makarone
2 čena belog luka
50 g maslaca
glavica crnog luka
so
biber
začini po želji (ja sam koristio origano i peršun)
Za sos
50g maslaca/butera
50g brašna
4 čaše mleka
150g parmezana (ili cheddar sir)
muskantni oraščić
Priprema
Testeninu skuvati do al-dente (objašnjenje na kraju teksta), pa je procediti. Nakon toga u tiganju sa malo ulja propržiti sitno isečeni beli i crni luk, pa dodati testeninu koju ste prethodno skuvali. Propržiti i dodajte biber i so po ukusu, možete koristiti i vegetu kao začin umesto soli, naravno sada dodajete i ostale začine koje ste odlučili da koristite.
Sve to pržite najviše 10min samo koliko je potrebno da testenina poprimi ukus luka.
Sve to pržite najviše 10min samo koliko je potrebno da testenina poprimi ukus luka.
Bešamel sos:
U međuvremenu, u jednoj posudi zagrejte mleko sve dok ne vidite mehuriće po ivicama posude u kojoj grejete, narendajte muskantni oraščić, koliko da pokrijete površinu mleka (koristi se kasnije da bi neutralisao ukus brašna).
U drugoj posudi istopite maslac, i dodajte brašno, mešajte i do zlatne braon-žute boje.
Sada polako krenite da dodajete mleko uz stalno mešanje. Kada ste iskoristili svo mleko, kuvajte još 5 min. Sklonite sa vatre. Sada uz mešanje dodajte izrendani parmezan i sjedinite ga sa prethodno dobijenim sosom.
Testeninu je najbolje poslužiti vruću, sa vrućim sosom. Možete dodati i salatu na sve to, ja sam ovog puta koristio zelenu salatu.
Izvor vS
(Al dente je italijanski izraz u gastronomiji i kulinarstvu za način kuvanja testenine, riže ili povrća.
Značenje izraza Al dente ja na zub ili pod zub, što bi značilo da je testenina, riža ili povrće koje smo kuvali dovoljno termički obrađeno tj.kuvano, ali se u sredini oseti pod zubom kad zagrizemo.Tačno vreme kuvanja zavisi od količine i vrste namirnica koje kuvate,a najsigurniji način da tjestenina,riža ili povće koje ste kuhali bude Al dente,je da tokom kuhanja lagano zagrizete i probate namirnicu pod zub. Kada je komad koji ste probali izvan kuvan i dovoljno mekan, ali još ima čvrstoće u sredini, znak je da je namirnica Al dente.)
Izvor vS
(Al dente je italijanski izraz u gastronomiji i kulinarstvu za način kuvanja testenine, riže ili povrća.
Značenje izraza Al dente ja na zub ili pod zub, što bi značilo da je testenina, riža ili povrće koje smo kuvali dovoljno termički obrađeno tj.kuvano, ali se u sredini oseti pod zubom kad zagrizemo.Tačno vreme kuvanja zavisi od količine i vrste namirnica koje kuvate,a najsigurniji način da tjestenina,riža ili povće koje ste kuhali bude Al dente,je da tokom kuhanja lagano zagrizete i probate namirnicu pod zub. Kada je komad koji ste probali izvan kuvan i dovoljno mekan, ali još ima čvrstoće u sredini, znak je da je namirnica Al dente.)
No comments:
Post a Comment