Biftek sa Chimichurri sosom



Danas ću vam objasniti kako da napravite biftek sa čuvenim Chimichurri sosom. Ovo je jedno od popularnih i skupljih jela u velikim restoranima, a i veliki kuvari širom planete ga spremaju. Ja ga pravim na ovaj način, naravno, kada usavršite tehniku spremanja, naravno možete dodavati još začina po želji a i sam biftek spremati na dosta načina.


Sastojci


Za Chimichurri sos:
Maslinovo ulje, oko 50ml
Belo vinsko sirće, 2 kafene kašičice
Limunov sok, 1 supena kašičica, otprilike polovina limuna
So, pola kafene kašičice 
Crni luk, glavica
Beli luk, 2 čena
Peršun, manja vezica*
Bosiljak, manja vezica*
*(peršun i bosiljak za chimichurri je najbolje imati svež)
Korijander, pola kafene kašičice, svež ili sušen
Origano, pola kafene kašičice, svež ili sušen
Kim, pola kafene kašičice (Kim možete po želji, ali svakako dodavanjem dajete posebnu notu sosu)

Za biftek:
Biftek, 1.200kg (naravno, možete i manje, u zavisnosti za koliko osoba spremate)
Čili u prahu, pola kafene kašičice
So, pola kafene kašičice
Biber, pola kafene kašičice (biber možete i manje, po ukusu)
Tucana paprika, oko četvrtine kafene kašičice


Priprema


Chimichurri sos:

U blenderu pomešajte peršun, bosiljak, korijander, origano, maslinovo ulje, sirće, sok limuna, kim, so i biber. Blendirajte od 2-3 minuta, i povremeno protresite blender ako je potrebno.
Ja sam koristio blender, tako izvučem najviše sokova iz svih sastojaka. Ako nemate blender, sve možete iseći što sitnije i pomešati u jednoj činiji.

Biftek:

U jednoj činiji pomešajte čili u prahu, so, biber i tucanu papriku. Poprskajte po bifteku sa jedne i druge strane. Biftek pržite na jakoj vatri 3-4 min, svaku stranu (toliko vremena treba za srednje pečeno, a vi po želji).
Nakon toga, sklonite biftek da se ohladi na dasci, 5-10 min, secite na manje komade kao na slici.

I na kraju, sos preko komadića isečenog bifteka.
Upravo ste servirali Biftek sa Chimichurri sosom.

Uživajte!!


Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

No comments:

Post a Comment