Na internetu postoji toliko recepata za pravi cheesecake, ali s obzirom da mi na Balkanu ne mozemo naći sve potrebne sastojke za većinu stvari koje pravimo u kuhinji, moramo da improvizujemo i u isto vreme da ne odstupamo od originalnog recepta. Ja ću vam danas objasniti kako napraviti i koje sastojke koristiti da bi se dobio najbolji cheesecake.
Sastojci
Mleveni keks, 300g, možete koristiti mlevenu plazmu
Mleko, 5 kašika
Maslac, 180gr, možete koristiti i margarin
Beli fil
Ella sir, 450gr, to je jedan komad
Krem fix, jedna kesica
Vanilin šećer, jedna kesica ili 1 kašičica ekstrakta ukoliko imate u tečnom stanju
Voda, 50 ml
Želatin, 1 kesica, ili oko 10gr
Pavlaka, 500 ml, najbolje je da koristite biljnu
Šećer u prahu, 200-220gr
Voćni fil
Maline, 450g (ako nisu u sezoni, možete kupiti i smrznute)
Voda, 100ml + 50ml za želatin
Želatin, 1 kesica ili 10g
Šećer, 4 supene kašike
Priprema
U jednu šerpu kuvajte voće sa vodom i šećerom 10 min. U drugoj šerpi želatin; ostavite 10 min u vodi da nabubri, pa zagrevajte na tihoj vatri, želatin ne sme da provri. Nakon toga spojite voće i želatin. Sjedinjenu smesu ostavite da se ohladi.
U drugoj posudi dodajte margarin/maslac, koji je prethodno na sobnoj temperaturi, mleveni keks i mleko. Sjedinite sve sastojke, naravno možete koristiti mikser. Nakon toga, smesa bi trebala da je rastresita, stavite smesu u kalup, ja za ovakve stvari koristim okrugli kalup prečnika 26cm, razložite smesu po dnu kalupa na istu debljinu.
Odložite da se podloga (u ovom slučaju ima funkciju kore) ohladi, možete naravno i u frižider dok radite na pripremi belog fila.
Uzmite posudu, u njoj mutite slatku pavlaku i krem fix. Polako dodajete sir, vanilin šećer i/ili ekstrakt i šećer u prahu. U drugoj šerpi ponavljate proces sa želatinom, 10 min dok ne nabubri, pa ga istopite na tihoj vatri, ne zaboravite da ne sme da provri. Dodati 1-2 kašike bele smese u želatin, dobro sjediniti i sve to pomešati sa belim filom, dobro sjediniti mikserom.
Sada beli fil nanesite preko smese u kalupu, obratite pažnju da vam ivice budu dobro popunjene da ne bi ostale rupice kada skinete kalup.
Sada, ohladjen crveni fil nanosite lagano preko belog.
Sve to ostavite u frižideru, 6-8h u kalupu ne bi li to sve dobro očvrsnulo. Nakon toga, možete koristiti nož da odvojite kalup od kolača.
Upravo ste sebi napravili cheesecake!
Servirajte tako što će te seći na trouglove.
Uživajte!
Uživajte!
1.
No comments:
Post a Comment