Madlenice (Madelines)


Madlenice su tradicionalni kolačići iz severno-istočne Francuske u obliku školjke.


Sastojci:

Jaje, 1 kom.
Šećer, 50g
Brašno, 50g i još nešto malo za posipanje
Prašak za pecivo, pola kafene kašičice
Maslac, 50g rastopljenog i još nešto malo za podmazivanje
Vanila ekstrakt, pola kafene kašičice
Šećer u prahu, za posipanje
Kakao prah, 1 supena kašika
Crna ili bela čokolada, 100g, izlomljena na komade


Priprema:

Rernu zagrejte na 180°C. Kalupe za madlenice podmažite rastopljenim maslacem i svaki posuti sa malo brašna, višak izbacite tako što će te lupkati kalup.

U velikoj činiji mutite jaje i šećer mikserom najvećom brzinom, oko 5 minuta dok smesa ne izbledi.

U drugoj činiji prosejte brašno, dodajte kakao prah i prašak za pecivo. Zatim u veliku činiju gde ste prethodno umutili jaje i šećer, a nakon toga rastopljen maslac i vanilin ekstrakt. Promešajte pažljivo, ne previše.

Dobijenu smesu sipati direktno iz činije, lakše je ako kalupe nalivate pomoću kašike, do vrha.

Peći na 180°C 12-15min, tj dok ne porumene i postanu elastične na dodir.

Izvaditi iz rerne i nožem pažljivo vadite madlenice iz kalupa, stavite ih na ravnu površinu da se ohlade.

Čokoladu stavite u vatrostalnu činiju i otapajte na pari (tako što će te šerpu sa ključalom vodom prekriti tom posudom sa čokoladom unutra). Promešajte povremeno i kada je čokolada istopljena, sklonite sa vatre.

Madlenice umočite u čokoladu držeći za jedan kraj kako bi samo 1/3 madlenice bila natopljena čokoladom. Nakon toga ih ostavite na papir za pečenje da se stegnu.

Skuvajte sebi kafu, i poslužite se madlenicama.

Uživajte!

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

No comments:

Post a Comment