Madlenice su tradicionalni kolačići iz severno-istočne Francuske u obliku školjke.
Sastojci:
Jaje, 1 kom.
Šećer, 50g
Brašno, 50g i još nešto malo za posipanje
Prašak za pecivo, pola kafene kašičice
Maslac, 50g rastopljenog i još nešto malo za podmazivanje
Vanila ekstrakt, pola kafene kašičice
Šećer u prahu, za posipanje
Kakao prah, 1 supena kašika
Crna ili bela čokolada, 100g, izlomljena na komade
Priprema:
Rernu zagrejte na 180°C. Kalupe za madlenice podmažite rastopljenim maslacem i svaki posuti sa malo brašna, višak izbacite tako što će te lupkati kalup.
U velikoj činiji mutite jaje i šećer mikserom najvećom brzinom, oko 5 minuta dok smesa ne izbledi.
U drugoj činiji prosejte brašno, dodajte kakao prah i prašak za pecivo. Zatim u veliku činiju gde ste prethodno umutili jaje i šećer, a nakon toga rastopljen maslac i vanilin ekstrakt. Promešajte pažljivo, ne previše.
Dobijenu smesu sipati direktno iz činije, lakše je ako kalupe nalivate pomoću kašike, do vrha.
Peći na 180°C 12-15min, tj dok ne porumene i postanu elastične na dodir.
Izvaditi iz rerne i nožem pažljivo vadite madlenice iz kalupa, stavite ih na ravnu površinu da se ohlade.
Čokoladu stavite u vatrostalnu činiju i otapajte na pari (tako što će te šerpu sa ključalom vodom prekriti tom posudom sa čokoladom unutra). Promešajte povremeno i kada je čokolada istopljena, sklonite sa vatre.
Madlenice umočite u čokoladu držeći za jedan kraj kako bi samo 1/3 madlenice bila natopljena čokoladom. Nakon toga ih ostavite na papir za pečenje da se stegnu.
Skuvajte sebi kafu, i poslužite se madlenicama.
Uživajte!
Skuvajte sebi kafu, i poslužite se madlenicama.
Uživajte!
No comments:
Post a Comment