Većina ljudi obožava lubenicu. A da li ste znali da možete iskoristiti i koru lubenica za slatko? Video sam nekoliko načina da se napravi slatko od lubenica, ali je ovaj ubedljivo najbolji. Jeste da proces malo duže traje, ali se na kraju isplati! Evo recepta...
Sastojci:
Kora lubenica, 1kg
Voda, 500ml + 1l za rasol
Sirće, 400ml
Šećer 700g
Anis, 5 zvezdica
Biber u zrnu, 1 kafena kašičica
Karanfilić, 1 kafena kašičica
So, 30g, za rasol
Priprema:
Koru lubenice očistite od crvenog dela iznutra, a zatim uklonite i spoljašnji zeleni deo kore. Isecite koru na kockice otprilike 1,5cm x 1,5cm. U jednoj većoj posudi sipajte vodu za rasol i so. Dobro promešajte kako bi se so rastopio. Nakon toga potopite komadiće kore u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite 12h u frižider (Važno! Nemojte da vam kora stoji u rasolu preko 24h jer će postati kašasta).
U medjuvremenu, sterilišite tegle u ključaloj vodi sa sve poklopcima. Budite oprezni kada vadite tegle iz vode, veoma su vruće.
Nakon 12h, procedite koru, i pod mlazom vode isperite dobro.
Sada, šerpu na vatru, a u nju sipajte vodu, dodajte sirće a zatim i šećer, promešajte ne bi li se rastopio. Nakon što se šećer rastopio dodajte anis, biber u zrnu i karanfilić. Vreme je da unutra ubacite i koru od lubenice. Kada sok iz šerpe počne da ključa, smanjite vatru na minimum, pokrijte šerpu poklopcem i ostavite da se "krčka" 30min.
Nakon 30min, slatko možete sipati u tegle. Dobro zatvorite poklopcem.
Postoji jedan trik kako bi tzv. pasterizovali tegle. U jednu šerpu sipajte vodu, pred tačku ključanja stavite tegle unutra i kutlačom polivajte tegle nekoliko puta, i opet pažljivo vadite tegle iz šerpe jer su vruće.
Ohladite tegle i nakon toga već možete jesti slatko od lubenice.
Ono u teglama može stajati mesec dana a i više, u zavisnosti od mesta na kojima ih skladištite (vlaga, svelost, itd..)
Ono u teglama može stajati mesec dana a i više, u zavisnosti od mesta na kojima ih skladištite (vlaga, svelost, itd..)
To je to!
Uživajte!
Uživajte!
No comments:
Post a Comment