Sastojci
250ml vode
1200-1600ml mleka
150 ml ulja
200g brašna
50g griza
50g margarina
Prašak za pecivo
Šlag u prahu
7-8 jaja
3-4 Kesice Pudinga
Šećer
Šećer u prahu
Napomena: 1 Kesica pudinga na 400ml mleka.
Priprema
Krofne:
U šerpicu sipati ulje i vodu.
U drugoj posudi pomešajte brašno sa grizom, u to dodati prašak za pecivo.
Šerpicu sa vodom i uljem staviti da provri, pa kada provri, smanjite temperaturu ili ako spremate na šporetu sklonite na kraj šporeta i dodajte smesu iz posude, pomešano brašno, griz i prašak za pecivo. Mešajte dok se to ne sjedini, kada dobijete smesu, sklonite sa vatre i dodajte 7-8 jaja, jedno po jedno, mešajte dok se to dobro ne sjedini.
Zagrejte peć (rernu) na 240C.
Iz dobijene smese supenom kašikom (ili ako imate spric, kesu, možete naravno i to koristiti) vadite onoliko koliko da imate polovinu kašike i stavljajte u pleh na papir za pečenje. Veličinu krofni možete sami birati, u zavisnosti kolike krofne volite.
Peći na 240C dok krofne ne budu zlatno žute boje, a unutrašnjost proverite običnom čačkalicom, probodite kroz krofnu, ako na čačkalici nema smese, pečene su.
Kada ih izvadite iz rerne, ostavite da se ohlade.
Fil:
U šerpici kuvajte mleko dok se na ivici ne pojave mehurići, sipajte šećer, 6-8 kašika, u zavisnosti koliko sladak fil hoćete. Umešajte šećer u mleko.
Sada puding u posudi pomešajte sa malo mleka, mešajte dok se ne izgube grudvice.
Dodajte puding u vruće mleko i mešajte konstantno nekoliko minuta sve dok se ne pojave mehurići.
Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i povremeno promešati.
Kada je smesa dovoljno hladna. možete umutiti šlag (bitno je da je smesa na sobnoj temperaturi pre mešanja sa šlagom jer se šlag neće umutiti kako treba ako je smesa vruća).
Istopite 50g margarina ili ostavite na sobnoj temperaturi da smekša kako bi se lako umutio.
Spremite mikser i mutite puding sa 5 supenih kašika šlaga, dodavajući jednu po jednu. Dodajte margarin.
Nakon dodavanja margarina, mutite još 2-3 min.
Sada dobijene krofne secite na pola i stavljajte po celu supenu kašiku fila (meni je toliko odgovaralo, možete naravno više ili manje, kako god volite) ili ako ste rešili da koristite špric, ili kesu za fil u tom slučaju ne secite na pola nego samo ušpricajte fil, ja sam koristio po 50ml za svaku krofnu.
Kada završite punjenje, pospite ih šećerom u prahu. Najbolji ukus je kad se služe hladne.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment