U zadnjih nekoliko godina Azijska kujinja postaje sve popularnija. Sa njom i morski plodovi. Ako do sad niste imali priliku da spremate gambore (prawns eng.), ja cu vam pokazati jedan od najbržih i najukusnijih načina za spremanje.
Sastojci:
Sastojci:
Maslinovo ulje, supena kašika (20 ml)
Gambori, 500g očišćenih (što je dovoljno za 2 veće ili 4 manje porcije)
Gambori, 500g očišćenih (što je dovoljno za 2 veće ili 4 manje porcije)
So, pola kafene kašičice
Beli luk, 5 čena
Tucana paprika, pola kafene kašičice (možete i više, po ukusu, ako volite ljuto)
Maslac, 30g
Limun, oko 3 supene kašike (ako vam od celog limuna ostane još malo, nemojte baciti, iscedite do kraja)
Kapar ili belo vino, sok iz tegle kapra, 1,5 supena kašika (ukoliko niste u mogućnosti da nadjete kapar, jer se teže nalazi na Balkanu, dodajte belo vino)Peršun, manja vezica
Priprema:
U tiganj stavite maslinovo ulje, maslac iseckan na kocke, beli luk sitno iseckan i tucanu papriku. Tiganj zagrejte na srednjoj temperaturi, i pržite oko 3 min ili toliko koliko je potrebno da osetite aromu iz tiganja.
Pojačajte temperaturu, dodajte očišćene gambore, uz neprestano mešanje ih pržite 3-4 minuta sve dok ne dobiju narandžastu boju. Dodajte kapar ili belo vino, pržite jos 1 minut dok gambori ne budu skroz prženi. Sklonite tiganj sa vatre, naseckajte sitno peršun i pomešajte sa gamborima.
Najbolje se serviraju u činijama. Takodje možete servirati uz hrskav hleb.
Uživajte!
No comments:
Post a Comment