Ako ste imalo ljubitelj pomfrita, ovo će vam se itekako dopasti.. Štapići od palente, nalik pomfritu, veoma ukusni i ne tako teški za pripremu. Evo recepta:
Sastojci:
Mleko, 500ml
Kockica pileće supe, 1 kom. (rastvara se u 1l vode)
Maslac, margarin, 50g
Palenta, 800g
Parmezan, kačkavalj, 100g
Peršun, jedna vezica
So i biber, po ukusu
Biljno ulje, 1l
Priprema:
Pre svega skuvajte supu, i odložite na stranu.
Kada se supa ohladi, u većoj šerpi pomešajte mleko, supu i maslac i to sve sjedinite. Kuvajte na jakoj vatri.. čim sastojci u šerpi krenu da ključaju.
Sada, polako dodajete palentu i vatru smanjite na srednju jačinu. Mešajte i kuvajte palentu sve dok se po ivicama ne odvoji od šerpe. Dodajte parmezan/kačkavalj i peršun, sve to posolite i pobiberite po ukusu.
Uzmite pleh i po njemu rasporedite palentu i stavite da se ohladi, slobodno kad se dovoljno ohladi stavite i u frižider.
(Veličinu pleha birate po tome koliku debljinu štapića želite, procenite po količini smese koju ste dobili, ja sam koristio OVAJ pleh <-- vidi link)
Nakon što se palenta ohladila, prebacite je na dasku za sečenje i secite po želji, pravite oblik kao pomfrit, gore na slici možete videti kako sam ja to radio.
Došlo je vreme da pržimo palentu. Ako nemate fritezu, onda u većoj šerpi, sipajte 500ml-1l biljnog ulja otprilike na 180°C.
Pržite dok štapići polente ne postanu zlatno žuti. Kako ih budete vadili iz friteze/šerpe, stavljajte štapiće na papirni ubrus ili salvetu ne bi li ih isušili.
Za umak možete koristiti paradajz sos ili jednostavno napraviti najprostiji umak sa pavlakom i peršunom, so i biber po ukusu, možete kombinovati i sa rendanom limunovom korom.
Takodje možete napraviti i Aioli umak - 3 žumanca, nekoliko čena belog luka, so i biber po ukusu. Sve to izmiksujte, dodajte peršun, promešajte i eto Aioli umaka!
Servirajte i uživajte!
Prijatno!
No comments:
Post a Comment