Štapići od palente



Ako ste imalo ljubitelj pomfrita, ovo će vam se itekako dopasti.. Štapići od palente, nalik pomfritu, veoma ukusni i ne tako teški za pripremu. Evo recepta:


Sastojci:

Mleko, 500ml
Kockica pileće supe, 1 kom. (rastvara se u 1l vode)
Maslac, margarin, 50g
Palenta, 800g
Parmezan, kačkavalj, 100g
Peršun, jedna vezica
So i biber, po ukusu
Biljno ulje, 1l 


Priprema:
Pre svega skuvajte supu, i odložite na stranu.

Kada se supa ohladi, u većoj šerpi pomešajte mleko, supu i maslac i to sve sjedinite. Kuvajte na jakoj vatri.. čim sastojci u šerpi krenu da ključaju. 

Sada, polako dodajete palentu i vatru smanjite na srednju jačinu. Mešajte i kuvajte palentu sve dok se po ivicama ne odvoji od šerpe. Dodajte parmezan/kačkavalj i peršun, sve to posolite i pobiberite po ukusu.

Uzmite pleh i po njemu rasporedite palentu i stavite da se ohladi, slobodno kad se dovoljno ohladi stavite i u frižider. 
(Veličinu pleha birate po tome koliku debljinu štapića želite, procenite po količini smese koju ste dobili, ja sam koristio OVAJ pleh <-- vidi link)

Nakon što se palenta ohladila, prebacite je na dasku za sečenje i secite po želji, pravite oblik kao pomfrit, gore na slici možete videti kako sam ja to radio. 

Došlo je vreme da pržimo palentu. Ako nemate fritezu, onda u većoj šerpi, sipajte 500ml-1l biljnog ulja otprilike na 180°C.
Pržite dok štapići polente ne postanu zlatno žuti. Kako ih budete vadili iz friteze/šerpe, stavljajte štapiće na papirni ubrus ili salvetu ne bi li ih isušili.

Za umak možete koristiti paradajz sos ili jednostavno napraviti najprostiji umak sa pavlakom i peršunom, so i biber po ukusu, možete kombinovati i sa rendanom limunovom korom.
Takodje možete napraviti i Aioli umak - 3 žumanca, nekoliko čena belog luka, so i biber po ukusu. Sve to izmiksujte, dodajte peršun, promešajte i eto Aioli umaka!

Servirajte i uživajte!
Prijatno!

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

No comments:

Post a Comment