Sastojci
1 kg filea goveđe pečenice, očistiti od masnoće
2 kom neslanog maslaca
3 grančice svežeg ruzmarina
1 crveni luk
2 čena belog luka
600 g mešavine pečuraka
100 g domaće pileće džigerice (očistiti)
1 kašika vuster sosa
po želji: ½ kašičice ulja od tartufa
50 g svežih prezli
500 g lisnatog testa
1 veliko domaće jaje
2 kom neslanog maslaca
3 grančice svežeg ruzmarina
1 crveni luk
2 čena belog luka
600 g mešavine pečuraka
100 g domaće pileće džigerice (očistiti)
1 kašika vuster sosa
po želji: ½ kašičice ulja od tartufa
50 g svežih prezli
500 g lisnatog testa
1 veliko domaće jaje
Priprema
Zagrejati veliki tiganj na jakoj vatri. Natrljati govedinu morskom solju i crnim biberom. Dobro naliti tiganj uljem, zatim dodati govedinu, komad maslaca i 1 grančicu ruzmarina. Pržiti govedinu na jakoj vatri ukupno 4 minuta, redovno okretati mašicama, zatim staviti na tanjir. Obrisati tiganj i staviti ga na umerenu vatru. Oljuštiti crveni i beli luk, zatim veoma sitno iseckati pečurke i staviti u tiganj s drugim komadom maslaca i sipati još ulja. Ubaciti ostatak listića ruzmarina i pržiti 15 minuta ili dok ne omekšaju i počnu da se karamelizuju, uz neprestano mešanje. Ubaciti džigericu i vuster sos u tiganj i pržiti još nekoliko minuta, zatim sav sadržaj izručiti na veliku dasku i poprskati uljem od tartufa (po želji). Sve sitno iseckati velikim nožem, tako da smesa može da se razmazuje. Probati i začiniti tako da bude savršenog ukusa, zatim umešati prezle (mogu da se koriste i palačinke da se testo obloži i da upiju sokove, ali ja više volim da koristim prezle).
Zagrejati rernu na 210ºC/425ºF/gas 7. Na brašnom posutoj površini oklagijom razvući testo tako da bude veličine 30cm x 40cm. S jednom od dužih ivica pred sobom, pratiti slike korak po korak i razmazati paštetu od pečuraka, ostavljajući prazninu od 5cm na svakom kraju i na ivici koja je najdalje od vas – te ivice premazati jajetom. Staviti govedinu na paštetu, zatim, počevši od ivice najbliže sebi, čvrsto umotati testo oko govedine, ivice pritisnuti prstima da bi se zatvorile. Prebaciti Velington na veliki pleh obložen papirom za pečenje, tako da zatvoreni deo testa bude s donje strane, zatim premazati jajetom (Možete da pripremite sve do ove faze, i da zatim ostavite u frižideru dok ne bude vreme za pečenje – samo izvadite pola sata pre pečenja da ne bi bilo previše hladno). Kad bude vreme za pečenje, grejati pleh na ringli nekoliko minuta da bi dno postalo pomalo hrskavo, zatim staviti u rernu i peći 40 minuta da bi govedina bila rumena i sočna – dve porcije na krajevima će biti bolje pečene, ali neki vole takve.
U međuvremenu, za pripremu grejvi sosa oljuštiti i ugrubo iseći crni luk, zatim ga staviti u veliku šerpu na umerenoj vatri i dodati malo ulja i listiće timijana. Pržiti 20 minuta uz povremeno mešanje, zatim umešati džem i krčkati dok smesa ne postane sjajna i prilično tamna. Dodati vino Madeira, zapaliti šibicom, skuvati, zatim umešati senf i brašno, pa postepeno dodavati bujon. Kuvati do željene gustine, zatim izmiksati štapnim mikserom i procediti kroz sito ili ostaviti grudvice. Kad sve bude spremno, ostaviti govedinu Velington da odstoji 5 minuta, zatim poslužiti kriške debljine 2 cm sa sosom i zelenim povrćem kuvanim na pari.
Zagrejati rernu na 210ºC/425ºF/gas 7. Na brašnom posutoj površini oklagijom razvući testo tako da bude veličine 30cm x 40cm. S jednom od dužih ivica pred sobom, pratiti slike korak po korak i razmazati paštetu od pečuraka, ostavljajući prazninu od 5cm na svakom kraju i na ivici koja je najdalje od vas – te ivice premazati jajetom. Staviti govedinu na paštetu, zatim, počevši od ivice najbliže sebi, čvrsto umotati testo oko govedine, ivice pritisnuti prstima da bi se zatvorile. Prebaciti Velington na veliki pleh obložen papirom za pečenje, tako da zatvoreni deo testa bude s donje strane, zatim premazati jajetom (Možete da pripremite sve do ove faze, i da zatim ostavite u frižideru dok ne bude vreme za pečenje – samo izvadite pola sata pre pečenja da ne bi bilo previše hladno). Kad bude vreme za pečenje, grejati pleh na ringli nekoliko minuta da bi dno postalo pomalo hrskavo, zatim staviti u rernu i peći 40 minuta da bi govedina bila rumena i sočna – dve porcije na krajevima će biti bolje pečene, ali neki vole takve.
U međuvremenu, za pripremu grejvi sosa oljuštiti i ugrubo iseći crni luk, zatim ga staviti u veliku šerpu na umerenoj vatri i dodati malo ulja i listiće timijana. Pržiti 20 minuta uz povremeno mešanje, zatim umešati džem i krčkati dok smesa ne postane sjajna i prilično tamna. Dodati vino Madeira, zapaliti šibicom, skuvati, zatim umešati senf i brašno, pa postepeno dodavati bujon. Kuvati do željene gustine, zatim izmiksati štapnim mikserom i procediti kroz sito ili ostaviti grudvice. Kad sve bude spremno, ostaviti govedinu Velington da odstoji 5 minuta, zatim poslužiti kriške debljine 2 cm sa sosom i zelenim povrćem kuvanim na pari.
Izvor 24Kitchen.rs
© Jamie Oliver
No comments:
Post a Comment