Jagnjeći but sa pireom od belog luka


Sastojci

Za jagnjeći but
4 grančice ruzmarina
8 grančica majčine dušice
4 čena belog luka
800 g jagnjećeg buta bez kostiju
maslac
3  crvene paprike
250 ml jagnjećeg bujona
biber i so
Dodatni pribor: konac za vezanje mesa

Za pire
600 g krompira
2 čena belog luka
200 ml mleka
75 g maslaca
muskatni oraščić
biber i so

Priprema

Jagnjeći but
Zagrejte rernu na 160°C.

Očistite grančice ruzmarina i majčine dušice. Oljuštite beli luk i naseckajte ga na sitne komadiće. Napunite jagnjeći but ruzmarinom, majčinom dušicom i belim lukom. Zavežite but koncem za vezivanje mesa i začinite ga s malo soli i bibera. Ravnomerno ispecite but sa svih strana u tiganju s vrućim maslinovim uljem. Kad ispečete meso sa svih strana, dodajte jednu veliku kašiku maslaca. Nastavite da pečete but u rerni na 160°C.


Pire od krompira i belog luka
Zagrejte rernu na 180°C.

Oljuštite krompir i iseckajte ga na komadiće. Dobro ga operite u hladnoj vodi. 

Skuvajte krompir u loncu s mnogo vode i soli. Pecite beli luk u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15 minuta. U međuvremenu stavite mleko pomešano s maslacem da provri. Kad se krompiri skuvaju, ocedite ih i sačekajte da se ohlade. Zgnječite krompir drobilicom za pire. Odmah dodajte mleko, maslac i muskatni oraščić i sve dobro promešajte. Očistite beli luk i zgnječite ga na sitne deliće. Ubacite ga u pire i začinite ga s malo soli, bibera i muskatnog oraščića.


Sos od paprike:
Presecite paprike popola i odstranite semenke. Stavite ih na pleh za pečenje. Zalijte ih s malo maslinovog ulja, bibera i soli. Paprike pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15 minuta. Oljuštite paprike. Isecite ih na sitne komadiće i ubacite ih u tiganj za sos. Prelijte ih jagnjećim bujonom i sačekajte da se to prokuva. Začinite s malo bibera i soli.

Poslužite jagnjeći but zajedno s pireom od belog luka i sosom od paprike. Uz ovo jelo dobro ide i boranija.


Izvor 24Kitchen.rs

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

No comments:

Post a Comment