Gaspaćo, osvežavajuća hladna supa/čorba iz Andaluzije, Španija. Dosta je poznata u Evropi, velik broj restorana je ima na svom meniju.
Sastojci:
Beli hleb, 2-3 parčeta
Paradajz, 450g svež
Krastavac, 1 kom.
Paprika, 1 kom. (po mogućstvu manja, zelena)
Crni luk, 2 glavice
Beli luk, 2 čena
Pasirani paradajz, 3dl
Biber
So
Maslinovo ulje, 30ml
Limunov sok, 15ml
Peršunov list ili Bosiljak, manja vezica
Priprema:
Paradajz potopite u šerpi sa ključalom vodom na 15-20 sekundi. Izvadite paradajz i oljuštite koru i iseckajte na krupnije komade.
Paradajz potopite u šerpi sa ključalom vodom na 15-20 sekundi. Izvadite paradajz i oljuštite koru i iseckajte na krupnije komade.
U blender stavite oljušten paradajz, beli luk, peršun ili bosiljak, pasirani paradajz i polovinu krastavca i blendirajte (mutite) dok ne postane dobro sjedinjeno i glatko. Procedite kroz cediljku.
Sada, u dobijenu čorbu umešati fino seckani crni luk, papriku (prethodno očišćenu od semenki) i polovinu krastavca, takodje fino seckano, otprilike na 1cm sa limunovim sokom i maslinovim uljem. Začinite solju i biberom.
Ostavite oko 2h u frižideru da se ohladi (ne zaboravite da hladno jelo nema isti ukus kao i toplo, možda će te morati da dodate opet so i biber nakon hladjenja). Za to vreme napravite krutone, secite hleb na kockice, pržite na tihoj vatri do zlatne boje.
Ostavite oko 2h u frižideru da se ohladi (ne zaboravite da hladno jelo nema isti ukus kao i toplo, možda će te morati da dodate opet so i biber nakon hladjenja). Za to vreme napravite krutone, secite hleb na kockice, pržite na tihoj vatri do zlatne boje.
Čorbu servirajte ukrašenu krutonima. Možete staviti i neku kocku leda.
Eto osvežavajućeg gaspaća.
Uživajte!
No comments:
Post a Comment