Gaspaćo (Gazpacho) sa krutonima


Gaspaćo, osvežavajuća hladna supa/čorba iz Andaluzije, Španija. Dosta je poznata u Evropi, velik broj restorana je ima na svom meniju. 


Sastojci:

Beli hleb, 2-3 parčeta
Paradajz, 450g svež
Krastavac, 1 kom.
Paprika, 1 kom. (po mogućstvu manja, zelena)
Crni luk, 2 glavice
Beli luk, 2 čena
Pasirani paradajz, 3dl
Biber
So
Maslinovo ulje, 30ml
Limunov sok, 15ml
Peršunov list ili Bosiljak, manja vezica


Priprema:

Paradajz potopite u šerpi sa ključalom vodom na 15-20 sekundi. Izvadite paradajz i oljuštite koru i iseckajte na krupnije komade.

U blender stavite oljušten paradajz, beli luk, peršun ili bosiljak, pasirani paradajz i polovinu krastavca i blendirajte (mutite) dok ne postane dobro sjedinjeno i glatko. Procedite kroz cediljku.

Sada, u dobijenu čorbu umešati fino seckani crni luk, papriku (prethodno očišćenu od semenki) i polovinu krastavca, takodje fino seckano, otprilike na 1cm sa limunovim sokom i maslinovim uljem. Začinite solju i biberom.

Ostavite oko 2h u frižideru da se ohladi (ne zaboravite da hladno jelo nema isti ukus kao i toplo, možda će te morati da dodate opet so i biber nakon hladjenja). Za to vreme napravite krutone, secite hleb na kockice, pržite na tihoj vatri do zlatne boje.

Čorbu servirajte ukrašenu krutonima. Možete staviti i neku kocku leda.

Eto osvežavajućeg gaspaća. 

Uživajte!

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

No comments:

Post a Comment